My photo
Malaysia
Having a great name is wonderful feelings i ever had. Nurul Emildza Binti Jaya. Born on May 1991. Live at Kuching Sarawak. Borneo blood. Mix bidayuh malay. Having a suck life but still make it wonderful. No one knows what she's feelings until they know her. If they know. If only the knew the truth. But not inside. the best word for describe her " AKU TABAH BERJALAN SEMBUNYIKAN HARAPAN..." - xoxo

21 June 2013

♥ ramadhan countdown ♥


ASSALAMUALAIKUM.


Tak sangke laa hitung punya hitung 2 minggu je lagi tinggal untuk ramadhan tahun ni.
Kenapa laa cepat sangat masa berlalu ek?
Apapun, kedatangan ramadhan memang selalu aku tunggu-tunggu tiap tahun berbanding syawal.
Tak taw lah kenapa.
Amal jariah kita masa tu padat sangat.
Itu yang buat aku suka cangattt. *actually memang suka pun
Memang la hari lain tu kena kumpulkan amalan-amalan yang wajib.
Tapi di bulan ramdhan ni memang berbeza sikit.

Salah satu malam di bulan ramdhan yang paling selalu aku tunggu-tunggu adalah malam lailatulqadar.
Susah kita nak dapat malam lailatulqadar ni.
Firman ALLAH S.W.T bermaksud :

" lailatul qadar lebih baik daripada 1000 bulan. ( Al - Qadr, 3 ) "

Malam lailatulqadar ni disifatkan malam yang penuh berkat. 
So banyak kan persediaan untuk malam lailatulqadar.
Aku selalu je skip malam lailatulqadar ni.
Biasala................... *masalah perempuan
Sebab tu aku harap tahun ni, aku boleh menjalani malam lailatulqadar dan malam lain penuh keinsafan.
Dan aku harap juga lah umur aku panjang.
Dan sempat jugakla jumpa ramadhan dan syawal tahun ni kan.

Ramadhan tahun-tahun sebelum dulu teringat pulak masa kat hostel.
Cerita pasal hostel pulakkk! Hahaha
Memang la dulu bila kita balik hostel hari ahad, masing-masing bawa bekalan.
Lepas tu, duduk berkumpul, buat dalam satu bulatan.
Ditengah-tengah tu kami hidangkan segala jamuan yang kami bawa dari rumah.
Macam-macam ada.
Memang tak boleh lupaa laaa.
Kenangan yang akan sentiasa aku ingat.

Apapun, sama-samalah kita bersedia untuk ramadhan yang bakal menjelma ni.
Persiapkan diri selalu.
Rugi taw tak puasa, beramal ibadat hari yang diberkati ni.
Satu-satunya bulan yang penuh diberkati.

P/S : Ni buat wanita, khusus buat wanita (lelaki tu, boleh jugakla) wanita yang tahun-tahun sebelum ni pernah ponteng puasa *disebabkan masalah wanita bersedia lah awal. Gantilah puasa yek. Sebab aku pun tengah nak langsaikan hutang aku masa ni. Hahaha dan lagi satu buat semua, jangan pernah lupa apa yang kita lakukan kat dunia ni. Even kita anggap benda tu terbaik dan memuaskan, tapi ingat, kita tak taw, benda kita lakukan tu boleh membuat orang berasa sakit hati. Allah Maha Mengetahui. 

" Kalau hati masih tak tenang dan rasa bersalah terhadap seseroang, cepat2 lah buang ego tu. Mintak maaf lah cepat2. Anda mungkin pernah buat salah kat dia. Jika suatu hari nanti terjadi apa-apa kat dia, pasti kamulah orang yang paling merasa bersalah kat dunia. Jangan hidup dalam kesalahan yang masih tersisa. "
Tepuk dada tanya iman. 

" Untuk sesiapa yang pernah aku buat salah, minta maaf sangat-sangat. Aku tak pernah rasa diri ni sempurna. Dan aku masih belajar untuk menyempurnakan diri. Alhamdulillah. Memang ada masa kita sedih dan kita gembira. So, jangan pernah rasa diri sentiasa menang dengan keadaan. Tak mustahil, Allah timpakan musibah. Disebabkan kita hidup selalu riak dan angkuh. Ingatlah orang pernah anda sakiti. Termasuk keluarga sendiri. :D "

Nak dekat puasa ni, kena lah buang ego tu. Tak sudi nak jumpa kami pun takpe, tapi jangan riak. Hidup ni tak lama. Nampak lah hati kamu tu masih hitam. Sebab singkirkan orang yang pernah hadir dalam hidup kamu. Di atas kesalahan yang sama-sama pernah lakukan. 

Aku takla baik sangat. Aku pernah jugak rasa taknak jumpa sapa-sapa yang pernah sakitkan hati aku. Tapi aku bukan jenis manusia bila kat depan dia baik, bertutup semua, padahal di belakang, hati tu masih penuh hitam, dengki, ego. MasyAllah! Sekurang-kurangnya aku masih berani nak berjumpa bertegur dan belajar untuk meredakan hati ni daripada sakit hati.

Pesanan ini untuk semua dan diri sendiri jugak. :D

Sorry kalau ada yang terasa. Terimalah hakikat. Sememang nya anda begitu. 

PEACEEE...............................



♥ hidup ini indah tapi tak seindah surga. ingatlah Allah sentiasa ada untuk kita. Amin :') ♥

19 June 2013

♥ bila ku tersedar ♥


Assalamualaikum.



" butterfly terbanglah tinggi, setinggi anganku untuk meraihmu, memeluk batinmu, yang sempat kacau, kerna merindu butterfly melly 

Wanita dan rama-rama. 
Sama-sama cantek dan sama-sama menarik.
Bermulanya rama-rama dengan hodoh.
Terpaksa berjuang untuk memulakan hidup.
Susahnya menjadi rama-rama.
Apabila hodoh, dikutuk dikeji.
Apabila cantek, dipuja diminati.
Tapi sayang, sekali dipegang, turunlah nilainya.
Lantas wanita juga begitu.
Harga diri ini begitu mahal.
Usah mudah lupa diri.
Semakin mahal, semakin tinggi nilai di sisi lelaki.
Semakin mahal, semakin akan lebih dihormati.
Wahai wanita.
Jadilah rama-rama yang terbang tinggi.
Yang mengendahkan alam ini.

Tapi sayang, aku bukan rama-rama yang cantek itu.
Cukuplah untuk ku jadi kepompom.
Diam bersendirian di dalam kelongsong.
Mengharap keajaiban.
Untuk diri sendiri.
Mengharap sesuatu yang selama ini diharapkan.
Menanti rama-rama yang sanggup menerimaku seadanya.
Dan sanggup menerima ku kembali untuk dimiliki lagi.
Mungkin itu hanya mimpi. Hanya mimpi......................




" biarkan rama-rama kita tu terbang tinggi, pergi jauh dari hidup kita. Dan biarkan dia menikmati kehidupan ini. Sebab mungkin, suatu hari nanti, bila rama-rama kita tu dah penat, dia pasti cari tempat teduha nya dan perlindungannya. Dan aku berharap, aku lah tempat teduhan dan perlindungnya itu... "



I'm strong enough. INSHALLAH. 

Persahabatan tu indah. Tapi perasaan memang sukar nak tipu. Tapi itulah hakikatnya. Aku setia berada disisi. Jika itu diingini. Inilah kehidupanku. Inilah apa yang kurasa. 

P/S : Sahabat aku pesan, jangan gila dulu. Nanti-nanti gila tu. Rugi hidup ni kalau fikir benda tak sepatutnya. Jawabku, belum terfikir lagi untuk gila. Iman masih kuat, jadi aku masih pandang dihadapan. Kesedihan tu memang sukar untuk dibendung, dikala kita bersendirian. Tambahan lagi, bila kita takde teman nak luah segalanya terutama sekali bila sentuh bab perasaan. Btw, terima kasih ya buatmu. Sanggup mendengar bila aku bersedih. Teman ketawa memang ramai. Tapi teman sedih? Siapa yang sanggup mendengar? Takde kan? Jadi aku anggap, teman ku itu adalah bayang-bayang ku sendiri. :')

Peace...................................



♥ hidup ini indah tapi tak seindah surga. ingatlah Allah sentiasa ada untuk kita. Amin :') ♥

17 June 2013

♥ no title II ♥




Orang buat baik, saya buat baik balik. Orang buat jahat, saya baling tahi unta jee. Peacee!

Ada aku kesah keerrrr?? 



♥ hidup ini indah tapi tak seindah surga. ingatlah Allah sentiasa ada untuk kita. Amin :') ♥

16 June 2013

♥ cinta bersatu ♥



Di matamu ku berharga
Kau perlakukan aku
Lebih dari mencintai dirimu

Di dekatmu ku merasa
Bahagianya aku
Dapat ruang cintamu

Hanya kamu saja
Yang mampu begitu
Tulus
Mengerti aku

Kau sempurna bagiku
Tak kurang sesuatu
Kau terima apa adaku

Ku sempurna bagimu
Tak kurang sesuatu
Cinta bersatu

Gayamu
Sifatmu
Cara mencintaiku
Yang membuatku diriku jatuh cinta padamu


CINTA BERSATU BY LIYANA JASMAY

Tetiba pulak aku dengar lagu ni.
Dan tetiba pulak aku rasa nak buat entri lagu ni.
Lagu yang diminati seuatu masa dulu.
Zaman tengah bercinta sakan kan.
Bila dengar lagu ni, aku pasti sentap. *sedih nookkk
Yela sentap, sebab lagu aku pernah bagi kat seseorang.
Lagu dan lirik tak dapat dipisahkan.
Tapikan, sampai sekarang aku anggap begitu gak.
Macam apa yang lirik atas tu tulis.
Thanks for everything.
Kalau masa dapat diputar balik, aku nak perbetulkan semua.
Tapi semua dah takde kan? Takdee...............

P/S : Bila kaki sudah penat untuk melangkah, pasti akan berhenti jua. Tapi sayang, kaki ini tak pernah kenal erti penat. Sentiasa cuba untuk terus melangkah sehingga ke hujung dunia. Tapi sayang juga, dimana hujung dunia tu? Aku masih tak menjumpainya. Dan juga aku masih tak tahu mana perhentian yang harus aku berhentikan daripada terus melangkah. PEACEEE........


Saya tak sedih sangat, cuma kenapa jadi macam ni. ermmmmmmmmmmmmmm........

BTW, SELAMAT ULANG TAHUN BUAT ARWAH MAK.
AL FATIHAH. 



♥ hidup ini indah tapi tak seindah surga. ingatlah Allah sentiasa ada untuk kita. Amin :') ♥

14 June 2013

♥ hari kahwen part 1 ♥



Assalamualaikum semua nyaaa...............
Akhirnya mood aku kembali untuk membuat entri KAWEN!
Actually, sebelum ni aku ada buat entri pasal HOLIDAY kan?
So kali ni, aku nak show kawen part 1 untuk korang dulu.
Tak sangka pulak mood aku malam ni baik.
Mana tak nya, tiba-tiba pulak rindu BRUNEI!
Rindu nak makan nasi katok la tu!
Itu la makanan aku tiap-tiap malam sepanjang aku kat sana.
So kita mula dengan hari pertama.

Hari pertama masuk sekolahhh.
Takde lah! Hari pertama kami jam 12.00 kena fly pergi Miri dulu sebelum ke Brunei.


So tengah aku bosan-bosan aku sempat gak capture-capture! Muka excited dohh sebab lama dah tak pergi Brunei. Last aku pergi masa tu umur masih kecik lagi. Hehehe

Actually, aku tak banyak sangat ambik gambar.
Yang banyak ambik gambar masa tu my cousin.
So, gambar semua tu banyak kat dia.
Aku tak sempat nak mintak.
Al maklum lah, saya takde whassap kan.
Hihihi harapkan bluetooth je nokkk. =P

Sesampai je Miri, kami melatah dulu sebelum meneruskan perjalanan ke Brunei.
Naik van yooo!
Tapi bestt, sebab bagi aku kalau pakai darat ni.
" jauh perjalanan, luas pemandangan "
Itu yang aku teruja teruji sesangat!


OMeshh!! Kenapa muka aku macam tu sangat? Actually ni gambar time kami nak p jalan-jalan bandar Brunei. So korang boleh bayangkan macam mana rupa kami time mula-mula sampai Miri dan naik van ke Brunei. Ala, takla sesempit ni beb! Sebab masa tu, tak ramai sangat. Acah je ni. * tutup muka sebab aku tak ambik gambar masa tu

Hari pertama malam pertama kami kena pakai baju kurung.
Actually tema kena warna hitam tak silap aku.
Tapi malam tu aku tak bawa baju hitam.
Nak tak nak, aku main pakai je baju kurung hijau.
Tapi selendang hitam okeee.
Ada gak kehitaman nya tu kan. 



Mintak maaf ek, kalau keterlampauan edit! Sebab ni hp anak buah aku kat sebelah tu haa. Mula-mula tu tegur gak la, kenapa edit hp dia terlampau sangat. Sampai nampak sangat fake kan? Apapun, malam tu memang real make up. So yang kat atas tu, disebabkan pakai camera 360. Jadi segala kulit semua nampak bersih jee. Hahahaha

Ni untuk hari pertama, hari pertama adalah malam berkhatam.

Untuk hari yang kedua aku berada di Brunei adalah untuk malam berbedak.
Macam tu lah bunyi dia. *actually aku lupa
Dan aku mintak maaf sekali lagi, gambar tu semua ada. 
Aku je malas nak transfer masuk dalam PC.
InshaAllah, kalau rajin, aku buat Hari kahwen Part 2 nanti.
So semua gambar tu aku letak dalam entri tu nanti yek. OKE?

Hari kedua ni, kami kena pakai baju biru.
Nasib baik jugak lah aku bawa baju biru masa tu.
Tapi sayang, aku tak capture sangat malam tu.
Sebab baju biru aku pakai tak beberapa minat aku laa.
Jadi malas pula nak capture.


Ni lah gambar yang sempat aku ambik, lepas pagi kami sebok-sebok jadi malam kami kena lah berkumpul untuk YSL CREW. *bride's crew baju ni aku simpan okeee. Best sangat masa tu. Sebab malam tu memang banyak ativiti!

Untuk hari ketiga, kami kena pakai coklet punya pakaian.
Aku pulak masa tu, pakai pink!
LARI TEMA WEII!!!
Takpe, memang tak tahu pulak kena pakai cokelat kan.
So aku tak ambik banyak sangat gambar.


Yang kat bawah tu lah keluarga si pengantin. Tak banyak pun aku ambik. Sikit ni jee. Sebab baju aku pakai tak best dan tak vogue! Wahahahahhaa takpe, janji aku ambik gambar kannnn.......

Untuk hari yang terakhir pula, pakaian semua satu warna!
Satu corak. Dah macam raya je masa tu. SEDONDON!
Aku pulak time tu pakai black jee.
Tudung pulak warna cream. Hahahaha


Ermm, nampaknyaa, aku ni memang tembam! Hahahaha Tengok? Orang lain sebok pakai cream, aku je pakai hitam masa tu. Takpe tudung ada untuk cover mehhh. Tak vogue sangat time tu. Aku pakai make up natural je. Ala kadar. *make up habis masa tu btw, the best shoot aku suka yang gambar aku dengan sepupu aku kat atas tu! I love it! With my cousin, Ida.


Rindu nak kumpul cam ni lah weii. Sebab HAJI AWANG FAMILY aka HAF je yang paling ramai dan sebok dengan mulut je masa tu. Harap dapat macam ni lagi kan. :D

Apapun, SELAMAT PENGANTIN BARU BUAT SPEUPUKU ALINA DAN SUAMI DIA YUNUS aka YSL!
Semoga bahagia sampai bila-bila.
Bertambah lagi la anak buah ku.
Bila lagi turn saya ni ek?
Ala lama lagi tuuuuuuuuuuuuuuuuuuu...................
Calon belum ada.
Ada pun, biarlah dulu.
Kalau ada jodoh ada lah tu.
Aku masih menunggu. *cewah!

So kat bawah ni, gambar-gambar sepanjang aku berjalan di kota BRUNEI DAN MIRI!


Nak jalan tengok bandar brunei masa ni.
Tengah tunggu yang lain berkemas, aku ambik la gambar sekejap!


Tengok? Tak de kerja, kami buat kerja.



Tak silap ni gambar last kami. Nak balik ke MIRI dah masa tu! Babai BRUNEI! With my cousin bella.


Aku tak taw, nape wajah aku cam tu sangat! Warna gincu, mak ai! Mengalahkan FAZURA time dia buat iklan COLGATE je! Time ni otw nak g pantai MIRI! With my cousin fizah.



Ermm gambar bila ni ek? Oh ya, gambar last kami kat HOTEL IMPERIAL *perluke tulisan besar gitu? sebab masa tu kami nak f;y ke KUCHING dah malam tu. Bapak aku kacau je kat belakang tu!


Sorry lah yek, muka lesu tunggu nak fly je masa ni. Mana tak dari jam 7 petang kami tunggu di airport. Apa ke hal nye yopp??? With my mummy!


And for last shoot from me. Kat Pantai bandar MIRI!


Saya taw, saya tak lah cantek sangat. Cukuplah untuk buat seseorang terhibur dengan telatah saya.
Ada masa kita coretkan lagi okeee.


P/S : Di dalam suka, terselit seribu duka. Di dalam duka rupanya terselit seribu suka di akhirnya nanti. Tapi aku tak taw, bila bahagia tu menjelma. Takpelahh. PEACE...................



♥ hidup ini indah tapi tak seindah surga. ingatlah Allah sentiasa ada untuk kita. Amin :') ♥

11 June 2013

♥ bahagiamu deritaku ♥




Assalamualaikum wahai penghuni bloggers dan ahli persatuan skodeng sedunia.
Apa kabar? Sehat kerr?
Actually, aku blur dah nak buat entri apa.
So entri kali ni, nak kongsikan satu lagu lagi.
Lagu ni memang dah lama aku dengar.
Sebelum Hafiz AF mempopularkan lagu dia ni aku dah dengar duluu.
Tapi masa tu aku dengar cam tu jee.
Tengah boring, aku p lah cek-cek lagu hafiz semua.
Tak sangka pulak lagu tu hangat berkumandang di corong radio.
Smart pulak kan tajuk dia. *suka lah tu

Bila dengar lagu ni, memang feel habis habiss.
Time aku dengar, taklah aku sedih.
Suka je punn.
Macam ermmm like ermmm persis ermmm........... *weeeeeeeeeeeeeeeeee
Apapun, aku harap korang enjoy lirik dia.

_________________________________________________________________________________

Ku dengar kau cinta sangat padanya
Ku dengar hatimu kini miliknya
Dia kan menjadi teman sehidup dan semati
Aku menjadi sahabatmu

Seksanya mengakui kau teman biasa
Terpaksa ku terima itu hakikatnya
Yang pasti aku tak mau lupakan cinta
Kau percik api membakar kenangan lama

Aku tak tau menilai cintamu
Aku tak mampu pertahankan

Tinggalkanku, perlahan-lahanku terima
Semakin ku sakit, semakin kau bahagia
Mengapakah aku jadi lemah
Sungguh ku tak sangka dia membawa jangtungku bersamamu

Bahagiamu deritaku - Hafiz AF


Smart tak? Best kannn.
Bukan senang, nak teruskan sesuatu persahabatan tu bila hati perlu simpan segalanya.
Asalkan bahagia. Tu dah cukup mehh.
Takpe tipu hati sendiri, inshaALLAH.
Sabar tu kan indah sayang. :D



P/S : Ingatkan diri selalu, his not mine anymoreee. 


Pelangi yang aku ambek petang tadi. Cantekk gilerrrr. :D

Boring kaaaan, buat entri macam ni selalu. 
Macam takde lifeee jeee.
Ala, actually aku happy.
Aku happy jadi diri sendiri.
Inilah diri aku dulu sekarang dan selamanya.
Takpe, nanti aku buat entri yang vogueeee gituuu.
See yahhh! Peaceeee. :D

Tak selamanya begini.



♥ hidup ini indah tapi tak seindah surga. ingatlah Allah sentiasa ada untuk kita. Amin :') ♥

08 June 2013

♥ cinta yang tersimpan ♥




Di dalam diam ku simpan perasaan
Di dalam diam ku himpun kan kenangan
Apa pun yang terjadi ku akan menyayangi mu
Biar pun cuma seketika

Di dalam hati ku hanya ada kamu
Di dalam jiwa ku hanya merahsia
Biar pun semuanya tersimpan di lubuk hati ku
Kerana kau segalanya

Mengapa ada jurang yang menghalang
Walau hadir mu cuma seketika
Apakah aku tak selayak menerima
Cinta mu

Biar pun ombak pantai bergelora selamanya
Biarlah lautan kering aku tak akan berubah
Hanya satu yang ku pinta
Hanya satu yang ku perlu
Kejujuran dari mu....


Cinta yang tersimpan by Aly Haziq dan Siti 



P/S : Kadang-kadang kita tak mampu nak luah isi hati kita. Dengan lagu je dapat membicarakan segalanya. Susah nak tafsirkan lukisan hati seseorang. Aku bukan bodoh kerana cinta. Itu kerana aku setia dengan cinta.


" senyummu takkan terganti, maafku takkan memilih, sabarku selalu berharap kau kembali "



maaf aku pohonkan kerana aku masih menunggu dan setia menunggu.


Aku akan tetap tertawa walau sebenarnya aku menangis.
Aku akan tetap tersenyum walau sebenarnya aku sangat kecewa.
Aku akan tetap kuat walau sebenarnya aku sedih tak sanggup.
Aku tetap semangat walau sebenarnya tertekan dengan masalah.
Aku akan tetap sabar dan memandang segala sesuatunya baik-baik saja
walau sebenarnya aku terluka.

- Pemilik hati



♥ hidup ini indah tapi tak seindah surga. ingatlah Allah sentiasa ada untuk kita. Amin :') ♥

02 June 2013

♥ seluruh nafasku ♥



Assalamualaikum semuaaa.
Actually aku tengah bercuti sekarang ni.
Tapi tak leh tidur pulak.
So, tiba-tiba plak rajin nak buat entri.
Nak share lagu je.
Sebab tadi pertandingan karoke lepas majlis berinai.
Ada sorang peserta ni, sedap pula suara dia menyanyi.
Lagu yang dia bawa pun best.
Suka pula aku bibit-bibit lagu tu.
Aku nak share lirik dia lah.
Sedih gak mendengar.
Apapun, lagu ni tak silap artis brunei yang bawak.
So, inilah lirik dia.
__________________________________________________________________________

Mencintaimu sampai mati
Walau kau tak pernah sadari
Inginku luah segala padamu
Tapi takut dengan jawapmu

Ku ingin selamanya disisimu
Selamanya menjadi kekasihku
Tapi jantungku seakan terhenti
Apabila mengetahui....
Dirimu telah berdua

Aku sakit aku terluka
Amat perit untuk ku terima
Aku rela aku terpaksa
Moga bahagia kau bersamanya

Selagi nafas masih berhembus
Selagi nadi terus berdenyut
Getaran cintaku kan selalu ada
Walau kau takkan pernah merasa

Maafkan aku
Kerna tak pernah berhenti
Untuk selalu menunggu
Balasan cinta darimu
Tulus hatimu
Sayang ku.....

Seluruh nafasku - Ezah Hashim

p/s : Aku yg mengejar bayang cinta kian terbiar terpendam kata tak terungkap selamanya. Pedihnya hanya aku yang merasa. Mahu memilikinya. Aku hanya hamba cinta. - pendam (shahir)


Pahitpun itu ku tersenyum. Takpe, bukan hari aku.



♥ hidup ini indah tapi tak seindah surga. ingatlah Allah sentiasa ada untuk kita. Amin :') ♥