My photo
Malaysia
Having a great name is wonderful feelings i ever had. Nurul Emildza Binti Jaya. Born on May 1991. Live at Kuching Sarawak. Borneo blood. Mix bidayuh malay. Having a suck life but still make it wonderful. No one knows what she's feelings until they know her. If they know. If only the knew the truth. But not inside. the best word for describe her " AKU TABAH BERJALAN SEMBUNYIKAN HARAPAN..." - xoxo

05 March 2013

♥ tentera sulu tuntut Sarawak dah ♥


Assalamulaikum para hadirin hadirat sekalian alam.
Entri kali ni memang mengejutkan aku yang tengah dok stalker blog budak.
Aku dikejutkan dengan berita yang memang aku tak taw tarikh nya bila!
Hari ni kot, sebab takde pulak dalam berita.
Betul ke ni? Apa yang aku tengok dan baca?
I need explanation!!!

CUBA TENGOK NI!!!!
Hahahah aku memang la tak taw apa-apa dalam surat khabar diatas.
Bab aku belum baca pun.
Gambar ni pun aku ambik dari salah satu blog budak.
Main terjah jee.
Yang peliknya sekarang, apasal pulak Sarawak ek?
PLUS! Kenapa baru sekarang hak-hak Sulu ni di persoalkan dan mana jawapan nya?
Aku tak kisah la Sarawak atau Sabah.
Tapi kenapa baru sekarang semua ni terjadi baa??
Apa MOTIF dorang?
Apa dorang nak sebetulnyaa ni?
Cer citer cer citer ~~~
Dah sah-sah Sarawak ni dulu dibawah kekuasaan Srivajaya sempena nama bapak aku Jaya.
Uihh, apa aku melalut ni.
Sorry la aku gitaw, aku sejarah-sejarah ni masa SPM dulu 7 je dapat. Terok sangat ker bunyinyer?
Jadi tak taw laaa sangat pasal sejarah.
Aku ambik dari wikepedia je pun nii.
Ala, tak de la buta sejarah sangat, just malas nak bukak buku teks Form 4.
Sekarang dunia IT kan, taip je semua benda kuarr.
Benda lain pun turut kuar.

Berbalik kepada news diatas, apa cerita ni beb?
Ada siapa-siapa sudi nak cerita kat aku tak?
Sebab aku betul-betul tak taw kisah semua ni.
Aku just taw pasal Sulu tengah ceroboh Lahad datu dan kena tempiasnya Semporna.
Sudah-seudahlaa, semua ni boleh dibawa bincang.
Taw la pilihan raya tak lama lagi.
Jangan2 ni main politik tak? Tapi nape sampai terbunuh begini.
Ada orang ketiga ker? Disebalik semua ni?
Wallahualam, aku tak taw la beb.
Sebab semua ni, Allah tentukan.
Benda ni terjadi pun sebab tangan manusia sendiri.
Kalau janji ditepati, takkan jadi macam ni. Kan?
Negara kita masing-masing ada undang-undang.
Apala sangat dengan cara berperang bagai ni?
Kaum Sulu tu asalnya Islam kan? Wallahualam.
Kita masing-masing Islam, kena fikirkan sendiri lah ye.
Walaupun aku mampu gtaw dalam blog ni, sekurang-kurangnya aku gtaw la apa yang patut.
Harap-harapla kaum Sulu baca blog aku yang tak seberapa ni.
Jangan la saman aku gara-gara benda aku bagitaw ni.
Sebab aku tak taw apa-apa. Hehehehe
Cuma mampu berdoa sekarang.
Semoga apa yang terjadi ni dihentikanlah!
Gustong-gusto ko MALAYSIA!
Mahal kita!
Apa kejadahnya ni?
Aiyaaa...................
Tak larat dah aku nak menengok segala berita bagai ni.
Buat hati aku susah jee.
Jadi baik pekakkan telinga, butakan mata dan bisukan mulut.
Settlee kot kalau cara begini.

" Sebelum aku terlupa, marilah kita sama-sama beri penghormatan terakhir buat ASP Micheal Padel. Berasal dari Sarawak, dan bertugas di bahagian Cawangan khas IPD Semporna dan meninggalkan balu Puan Jabah serta anak lelakinya yang berusia 11 tahun.."
RIP

Peaceee...................................

P/S : Jangan jadi hero sangat, nanti silap hari bulan menempah maut. Kita hidup didunia ni jangan terlampau hebat sangat, ikut main kepala sendiri je, tak semua benda kita buat tu Allah suka. Even bagi kita tu dah terbaik. Ingat-ingatlah, Allah Maha Adil. Bukan kita yang sepatutnya hukum insan lain. Tapi Dia yang maha Berkuasa. Kalau kita yang hukum insan lain, Allah tak teragak2 nak hukum lebih dari tu. Pernah gak la aku bahas hal ni. Tak ingat plak entri yang mana satu. Hehe apapun setiap bencana atau perkara yang berlaku, pasti ada hikmah disebaliknya. Sendiri maw ingatlaa beb! Malam ni malam selasa. Takde hal la, bukannya buat apa pun. Tido lewat la nampaknya macam biasa. Weeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee................... :'D


Bersama-sama kita doakan keamanan SABAH! Amin rabbalamin. In sha Allah, tak lama lagi selesai gak tu. 


♥ hidup ini indah tapi tak seindah surga. ingatlah Allah sentiasa ada untuk kita. Amin :') ♥

4 comments:

Farah Ain said...

huhu tu la..sudah la sabah..ni sarawak plak..aduii..ap mo jadi laa..huhu..

Emildza Jayy ♥ said...

entahlaa. pelik2 jak kan. Kenapa baru sekarang hal ni? Sah2 sabah dan sarawak memang dah dibawah malaysia.

MarnieyZ said...

ntah apa lah nak jadi. tu tamak haloba semua tu.

Emildza Jayy ♥ said...

Yalah, tamak sgt dorang.