My photo
Malaysia
Having a great name is wonderful feelings i ever had. Nurul Emildza Binti Jaya. Born on May 1991. Live at Kuching Sarawak. Borneo blood. Mix bidayuh malay. Having a suck life but still make it wonderful. No one knows what she's feelings until they know her. If they know. If only the knew the truth. But not inside. the best word for describe her " AKU TABAH BERJALAN SEMBUNYIKAN HARAPAN..." - xoxo

27 February 2013

♥ aku schizophrenia ker? ♥


Assalamulaikum semua.
Entri kali ni nak terangkan serba sedikit pasal tajuk post aku.
Aku schizophrenia ker?
Ada siapa-siapa taw penyakit apa tu?
Mungkin setengah tak taw sangat kot.
Tapi takkan laa aku ni menghidap binatang tu, aku takkan bole taip seginikan?
Apapun, aku dapat entri ni dari salah satu blog budak.
Baca punya baca, aku ingat kan perihal tak tidur ke.
Banyak berfikir ker apa.
Rupanya pasal diri sendiri atau lebih dikenali mental.
Ni serba sedikit yang dapat aku terangkan pasal penyakit di atas.
Dan aku copy paste je pun dari blog akak ni ----> Pandai2la cari

Semua ni fakta oke. 
So teliti je la bacaan nyeer. 
Bab aku bagi gambar je. 
Malas nak taip lak. Sebab panjang sangat. Hehe
Aku capture je serba sikit. Lebih difahami kot.
Kalau nak lebih taw banyak lagi pasal penyakit ni, click ni -----> schizophrenia 
Ada tak rangkap terakher tu, "mereka bagus dalam bidang seni seperti bla bla bla
Bukan apa, baru je minggu lepas, aku p lukis sampai habis kertas kat ofis
Aku lukis suma kartun-kartun yang melibatkan kawan-kawan aku.

Faktor penyebab penyakit ini :
Keturunan
Semasa lahir
Ketidaknormal sistem saraf otak 
Personaliti
Sikap keluarga
Penyalahgunaan dadah
Biokimis
Persekitaran

* jangan risau, penyakit ni boleh diubati juga.
Jadi takla kronik sangat.
Boleh jadi normal manusia kembali. Hehehe

Sebab benda ni la aku tertarik nak share kat orang.
Jangan ingat hidup di dunia mudah.
Kadang-kadang kita tak sedar apa kita buat.
Sampai kita diuji Allah dengan teruk.
Tak uji dengan fizikal tapi mental kita.
Kalau diuji dengan fizikal? Wallahualam.
Memang dijauhkann.
Macam aku, aku bole lagi handle.
Sebab aku taw Allah sentiasa ada.
Dia uji sebab SAYANG!
Ku akui, aku pernah kena gangguan sebegini.
Iman tak kuat sangat masa tu.
Berkat adek angkat dan org tersyg dulu, aku pulih cam biasa. Hihihihi
So aku belajar tu semua untuk handlekan perasaan.
Jangan terlalu berfikir.
" fikirlah benda yang menggembirakan "
Aku masih ingat pesanan ni.
Kalau kita asyik berfikir, tak pasal-pasal tekanan jiwa kang.
Walau saat ni kita takde sapa-sapa.
Percayalah, kaulah manusia terhebat dan terkuat.
Sebab tabah tanpa sesiapa disisi ketika dijatuhkan.
Wallahweehh!
Apapun senyum sokmolaa.
Pahitpun itu ku tersenyum.
Senyum sedekah dari aku dan adek aku walau tak sekiut orang lain.


Taken this pict : 24.02.2013
Rindu nak senyum jadi senyum laa.

Lukisan akherrr :


" geng poli dulu kala" 

Time aku busan aku buat benda ni.
Banyak lagi hasil lukisan aku.
Aku pakai pen je ni. Tak de plak pakai pensil
Kira nak gitaw korang aku hebat baa.
Btw,aku show sikit sikit je la k.
Nanti kasi tunjuk lagi.
Even gambar kartun je pun. 
Peacee........



♥ hidup ini indah tapi tak seindah surga. ingatlah Allah sentiasa ada untuk kita. Amin :') ♥

8 comments:

mohdridzwan said...

Bahaya jgk penyakit tu walaupun leh diubati. sama2 doa jgn ada penyakit pelik2...anyway, pandai lukis kartun tu...

Emildza Jayy ♥ said...

A'ahh. Bahaya gak laa. Kalau tak leh kawal tu bole terok gak laa. Lucu je kartun saya buat tu. Apapun, thanks puji ek. =))

Yie Weezer said...

baru tahu ttg penyakit ni..lepas ni xnak ar pikir kuat2 hahaha.. btw,lukisan tu sgt cool..hebat baa kamu. :)

diod pemancar cahaya said...

pernah terbaca, penyakit schizophrenia adalah common sebenarnya. yang membezakan cuma tahap :)

t
kalau iye pun ada, jangan difikirkan sangat. nak difikir fikir sampai serabut otak, dari tak ada terus ada.

syafiqah hazeera said...

nice entri..

Emildza Jayy ♥ said...

Jgn fikir byk sangat. Ingat Tuhan. Hehe hebat ker? tak hebat sgt punngg. Hehe

Emildza Jayy ♥ said...

Thanks btw. =)

Emildza Jayy ♥ said...

Haha yala. Jgn difikir sangat. Yup, ikut tahap gak laa. Baru taw juga penyakit ni.