My photo
Malaysia
Having a great name is wonderful feelings i ever had. Nurul Emildza Binti Jaya. Born on May 1991. Live at Kuching Sarawak. Borneo blood. Mix bidayuh malay. Having a suck life but still make it wonderful. No one knows what she's feelings until they know her. If they know. If only the knew the truth. But not inside. the best word for describe her " AKU TABAH BERJALAN SEMBUNYIKAN HARAPAN..." - xoxo

12 January 2010

Scroll Box untuk Blog Archive


Assalamulaikum semua!
Entri kali ni pasal tutorial untuk blog archive.
Nak cantek macam blog archive aku ni tak?


Yang hitam kat tepi tu lah scroll box.
Kalau nak cantek macam tu, meh aku ajar sikit. Hehehe

Cara-cara dia macam ni :

1. Dashboard > Design > Edit HTML > Tick EXPAND WIDGET TEMPLATE
2. Tekan CTRL F, untuk memudahkan mencari kod dibawah ni :


3. Sebelum korang jumpa kod atas ni, korang akan jumpa kod ni dulu :


4. Bila dah jumpa kod atas tadi, copy kod bawah ni dan replacekan kod di atas tadi :

'>

5. SAVE ! DAN VIEW. :D

P/S : Korang boleh tukar height dia 200px tu mengikut kesusaian blog.

SELAMAT MENCUBA !!


♥ hidup ini indah tapi tak seindah surga. ingatlah Allah sentiasa ada untuk kita. Amin :') ♥

11 January 2010

Letak salji dalam blog


Assalamualaikum semua!
Hari ni tutorial pasal salji pulakk!
Nak bagi cantekkan blog tak?
Yela, mana la taw, nak letak salji dalam blog.
Kalau nak, meh aku bagi kod sikit! :D

Cara-cara nya :

1. Dashboard > Design > Add Gadget > HTML/ JAVASCRPIT
2. Copy salah satu kod. Ada untuk salji putih dan salji hitam.

Kod untuk salji puteh, bagi background blog yang hitam :



Kod untuk salji hitam bagi background blog yang puteh :



3. SAVE! DAN lihatlah hasilnya.

SELAMAT MENCUBA !!!



♥ hidup ini indah tapi tak seindah surga. ingatlah Allah sentiasa ada untuk kita. Amin :') ♥

10 January 2010

Cara hilangkan tarikh kat atas post title


Assalamualaikum dan hai.
Kali ni entri pasal macam mana nak hilangkan tarikh kat post.
Aku pernah buat la sekali dulu.
Tapi sekarang malas lak nak buat gitu.
So ni cara-cara nya.

1. Dashboard > Design > Page Element  (Layout)
2. Dekat bahagian blog post tu, korang klik edit

Nanti dia kuar macam ni ;


3. So yang kat anak panah tulis untick tu, jgn lak korang tick.
4. Lepas untick, korang save la terus.

DONE! Selamat Mencuba !! :D





♥ hidup ini indah tapi tak seindah surga. ingatlah Allah sentiasa ada untuk kita. Amin :') ♥

09 January 2010

Mencantikkan scroll bar


Hai, dan assalamualaikum semua.
Tutorial kali ni nak cantik kan scroll bar.
Macam scroll bar aku kat kanan tu, cantek tak??
So ni lah cara-cara dia :

1. Design > Edit HTML

2. Cari kod dibawah. Untuk memudahkan pencarian, tekan CTRL F



3. Bila dah jumpa kod diatas tadi, copy kod dibawah ni nanti, dan pastekan sebelum / diatas kod diatas tadi.

::-webkit-scrollbar {
height:12px;
width: 12px;
background: #FF1493;
}
::-webkit-scrollbar-thumb {
background-color: #BA55D3;
-moz-border-radius: 10px;
border-radius: 10px;
}

Sekarang boleh tukar warna scroll apa korang nak.
Kalau nak pilih warna, klik ni. SINI

Warna background scroll bar : #FF1493
Warna scroll bar : #BA55D3

Lepas siap semua. SAVE!!

SELAMAT MENCUBA YA!!



♥ hidup ini indah tapi tak seindah surga. ingatlah Allah sentiasa ada untuk kita. Amin :') ♥

08 January 2010

Cara mengambil kod warna


Hai dan assalamualaikum semua.
Tutorial kali ni untuk pemilihan warna kod apa yang sesuai.
Untuk scroll bar, atau apa-apa benda dan bentuk yang melibatkan kod warna.

Ni kod dia. :


Klik Besar kalau nak lebih tengok lagi. :D


♥ hidup ini indah tapi tak seindah surga. ingatlah Allah sentiasa ada untuk kita. Amin :') ♥

06 January 2010

cara centerkan header


Hai, assalamualaikum semua!
Tutorial kali ni cara nak centerkan header macam header aku tu.
Senang je. Aku bagi yang paling mudah!
Kalau yang pakai header sendiri tu, kena letak betul-betul taw. 
Macam ni :


Kalau boleh, tick yang NO 2 tu.
Untuk elakkan BLOG TITLE dan BLOG DESCRIPTION korang nampak.
Sebab dia disembunyikan pleh header korang.
So nak centerkan, nah aku bagi kod dan cara-cara nya :

1. Template > Customize > Advanced > ADD CSS

2. #header-inner img {
     margin-left: auto;
     margin-right: auto;
      }

3. Letakkan dalam ruangan CSS dan SAVE !!

SELAMAT MENCUBA !!!




♥ hidup ini indah tapi tak seindah surga. ingatlah Allah sentiasa ada untuk kita. Amin :') ♥

04 January 2010

cara membuat menu bar


Hai dan assalamulaikum!
Tutorial kali ni cara membuat menu bar.
Macam dibawah ni :


Menu bar ni bertujuan untuk memudahkan pembaca mencari entri-entri utama.

Cara-cara dia macam ni :

1. Klik layout/design > Add a gadget Javascrpit/ HTML

2. Copy kod di bawah dan pastekan :

 
#F8B4BF
;">


Home |

http://emel-hamster.blogspot.com/" title='blog hamster aku'>My Hamster
|
http://www.facebook.com/emildzajayy" target" title='Add la My Facebook'>Facebook |
http://emildzajayy.blogspot.com/search/label/resepi" title='jom memasak'>My Resepi |
http://twitter.com/#!/emildzajayy" target" title='Follow My Twitter'>My Twitter |
http://www.tagged.com/emildzajayy" target" title='Jom Tag'>Tagged |







Tapi sebelum tu, tukarlah yang warna-warna tu ek :

HIJAU : Kod warna untu latar belakang. Ubahlah ikut kesesuaian blog anda.
BIRU : Link ANDA SENDIRI.
KUNING : Untuk title, pakai lah title sendiri.
MERAH : Tajuk bila di hover.

3. SAVE !! LIHATLAH HASIL NYA.

# Anda boleh tambah kalau nak tambah. Tapi kena sama kod oke. 

SELAMAT MENCUBA! !




♥ hidup ini indah tapi tak seindah surga. ingatlah Allah sentiasa ada untuk kita. Amin :') ♥

03 January 2010

cara membuat title blog bergerak


Hai, assalamulaikum.
Tutorial kali ni cara nak buat title bergerak macam title aku tu.
Meh kita buat.

Cara-cara dia macam ni :

1. Klik layout/design > klik Edit HTML 

2. Cari kod kat bawah ni :

         

# Gunakan CTRL F, untuk memudahkan proses mencari.

4. Bila dah jumpa kod diatas, dan kod yang dibawah ni copy dan pastekan kat bawah kod diatas tu :


Sebelum tu, tukar dulu ayat " Welcome to Emildza Jay Blog" dengan ayat anda sendiri.

5. Bila dah paste, priview dulu. Kalau oke, SAVE! 

SELAMAT MENCUBA YA !!!



♥ hidup ini indah tapi tak seindah surga. ingatlah Allah sentiasa ada untuk kita. Amin :') ♥

02 January 2010

Cara membuat floating up dan home button


Hai, assalamualaikum.
Tutorial kali ni cara nak buat floating up dan home button macam kat sisi sebelah kana blog aku tu.


Cara-cara :

1. Klik layout > Add a gadget Javascript > HTML

2. Copy kod dibawah ni dan pastekan ke dalam nya :

right: 1px; bottom: 260px;' title='back to top'>
http://emildzajayy.blogspot.com/' style='position: fixed; right: 1px; bottom: 287px;' title='home'>

3. Tukar URL yang berwarna BIRU tu ke URL anda sendiri. Dan yang berwarna MERAH tu, boleh letak LEFT. Ikut suka hati korang kedudukan mana korang suka dan nak. Yang macam aku tu, memang kanan dah.

4. Then Click SAVE!

Tak payah letak tajuk kat widget tu oke. Takut nampak menyemak jee. SELAMAT MENCUBA!



♥ hidup ini indah tapi tak seindah surga. ingatlah Allah sentiasa ada untuk kita. Amin :') ♥

01 January 2010

Nak cek timbang berat tak?


Hai, assalamualaikum.
Hari ni tutorial pasal timbang berat.
Tak semestinya kita je kena timbang.
Blog pun kena timbang gak.
So ada sati web yang aku jumpa khas untung timbang berat.
Apapun, widget2 dalam blog korang ni, jgn la banyak sangat dan berselerak.
Itula penyebabnya lambat laod or apa.
Kalau nak timbang berat, klik ------> SINI

SELAMAT MENCUBA !!!

♥ hidup ini indah tapi tak seindah surga. ingatlah Allah sentiasa ada untuk kita. Amin :') ♥