My photo
Malaysia
Having a great name is wonderful feelings i ever had. Nurul Emildza Binti Jaya. Born on May 1991. Live at Kuching Sarawak. Borneo blood. Mix bidayuh malay. Having a suck life but still make it wonderful. No one knows what she's feelings until they know her. If they know. If only the knew the truth. But not inside. the best word for describe her " AKU TABAH BERJALAN SEMBUNYIKAN HARAPAN..." - xoxo

14 April 2015

♥ cakap pasal kehidupan ♥

 Kehidupan.....

Kehidupan yang kau sangka indah tu, tak semestinya indah selamanya. Kalau kau rasa hidup kau indah saat ini, perbaikilah untuk lebih indah. Sebab kita tak tau apa yang mendatang. Apa yang bakal mendatang. Dan apa yang akan mendatang.

Selama aku hidup sampai dekad ni. Aku tak cakap kat orang hidup ni indah. Hidup ni indah bila kau depan tv wacthing your favorite movie, eat your favorite food like mister potato or whateverlah. Itu baru aku cakap indah. Oppsss, lupa satu benda. SOLAT! Itu lah keindahan yang pasti kau rasa saat kau sujud maupun menadah tangan. Disaat itu betapa kerdilnya kau di hadapan ilahi.

Indah nya kehidupan. Kadang2 aku tak mampu tafsirkan. Apa itu indah? Apa itu kehidupan. Tak yah nak tipu lah. Selama ni kau jatuh bangun kau menangis, bergolek tepi jalan, kau selesaikan masalah kau sendiri. Apa2 lah. Itulah kehidupan. Tak tau lah tafsiran orang lain. Kehidupan tu apa bagi korang.

Kalau aku, kehidupan ni sukar. Sukar untuk ditafsirkan. Sukar untuk dibahaskan. And sometimes aku benci kehidupan aku sendiri. Benci tu tak semestinya kau benci terus. tak elok membenci. Mulut je cakap benci. tapi hati ini Allah je tahu.

Hari ini aku dalam kesusahan. Tak dapat mintak tolong kawan pun, maupun keluarga, aku ada Allah. Allah tau apa yang terbaik dalam kehidupan aku. Dia lebih tau semuanya. So tak perlulah nak gilakan diri sakita kepala meraung macam apa tah. Itu aku dulu. Sekarang ni. Aku serahkan je apa perjalanan aku lepas ni. Sebab tu aku cakap kehidupan ni taklah seindah yang dirasakan yekk.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Untuk dijadikan cerita dalam kehidupan ku ni. Terlampau banyak untuk dikisahkan, untuk dipersembahkan, untuk dipersilakan.

3 years ago aku banyak buang semua kenangan dalam kehidupan since i meet him, since i meet them. Seriously, aku banyak lupa kehidupan perit pahit benci masam masin masa lalu. Syukurlah jugak, sebab Allah masih sayangkan aku untuk kenal dengan yang lain sepanjang bertahun ni.

Such a lovely life bila aku mula kenal dorang. Sorry guys, setahun lebih kita berkawan rapat, lepak, kerja sama2. Baru tahun ni aku update pasal korang. Yala, bila aku fikir balik, banyak lah masa kegemilangan kegembiraan kita aku simpan elok2 dalam kocek seluar ni. I though i'll be sad for the rest of my life. Actually no.

2014- Banyak hal aku belajar. Tak seperti tahun2 sebelum ni. Asyik kurung dalam bilik. Balik kerja ofis jam 5, mandi pastu makan, solat then lepak dalam bilik buat belog sorang2. And takde life terus kat situ. Yela, kalau kepala asyik dengan belog belog belog bla bla bla, cam mana nak tahu dunia luar kan. Thank Allah, sebab aku kenal geng2 sekerja. Baik jahat buruk manapun. Dorang tetap hebat dimata aku.

Actually, it sad lah bila satu saat tu kita kena terpisah. Terpisah tak semestinya kita lupa. Lupa tak semetinya kita benci. Benci tak semetinya kita dendam. On 10 April, notis 24 jam aku meletakkan jawatan sebagai promoter yang terok attitude. Hahahaha.... Jeng jeng jeng... * tak yah cerita lah, ni semua propaganda nak betulkan diri sendiri je.

Hakikatnya, Sayang sangat nak blah dari tempat yang selama ni aku cari makan untuk besarkan anak aku. *keretalah.. Kawen pun belom. Tapi nak buat macam mana. Ada sebab Allah tentukan semua ni. Cukuplah kau dengar benda jahat, kau bicara tentang jahat, kau persoalkan benda jahat. Sebab kau dah cukup jahat. Janganlah ditambah jahat tu. Bawaklah naik kebaikkan yang pernah ada.

So many memories kat sana. Kau gelak, kau menangis, kau gaduh, kau sindir, kau marah, kau benci, kau sakit hati. Alahai banyakkkkk...... At least kesunyian kau rasa tu terubat. Betul... Dulu aku suka dengan dunia aku buat sendiri. Tapi aku cuba buang jauh2 semua tu. Sebab aku jumpa kawan yang memang pergghhhh.... Tak pernah terfikir aku akan jumpa.

Hurmmmmm.................. Banyak benda nak aku cakap nak aku bicara, tapi semuanya hilang. I just still remember kita tidur kat rumah one of our sister. Dalam bilik yang penuh dengan girls. Yang ala2 girls atas katil. Tak boleh campur takut dok raba. Hahhaha and i still remember, aku lari dari rumah. One of our sister tolong back up stay rumah and at the same time, semua kita ada.

Sudden, semua tu hilang pelan-pelan. Tak tau mana punca, mana sebab, mana pergi dan mana semua. tapi tak mematahkan semangat untuk jadi seorang kawan. One of hardest part is bila kau tersepit di antara tengah. Aku pernah rasa itu. Tapi zaman sekolah lah. Dulu pernah rapat, tapi aleh-aleh renggang. Dulu pernah ketawa sama-sama. Aleh2 ketawa nak tak nak je. Dulu pernah gembira sama2, aleh2 kau gembira nak tak nak je. Semua tu macam hilang.

But thank god, disebalik kepahitan tu Allah masih berikan kemanisan yang memang sukar untuk aku tafsirkan. Walaupun harus aku lupa suatu masa kelak. For him. thanks being here. Walau banyak orang cakap, walau banyak orang bicarakan. Walau banyak orang perbahasakan, walau banyak orang persoalkan. Walau banyak orang persalahkan apa kita buat, apa kita lakukan, apa kita olahkan, apa kita pertunjukkan, masih ada yang propagandakan. ingat ini......

" In relationship you can't just do what you want, you always have to think about the other person and that's what people don't understand.."

Buat sahabat-sahabat. yang datang mau pun pergi. Yang banyak tolong bantu fahami memahami, aku. Thanks sebab bersusah payah untuk mengenali seorang sahabat seperti aku.

" once i go, I'm not coming back...."

Walau hatiku pedih,
Ku rasa sendiri kepedihan
Kesakitan hati ku menangis
Rintihan jiwa yang merana

Walau ke sendirian
Ku renangi lautan yang dalam
tiada siapa sudi perhatikan
Itu yang ku duga selama ini

Kesakitan cinta yang melanda ku
Menghentikan degupan rindu
Yang hampir bernyawa
Kecewa yang tiada terhingga
Bila mendengar berita baik kau tak cintaiku
Kini ku fahami erti cintamu
Kau hanya bernyawakan patung dalam dirimu
Kecewa melanda dihati
Mengapa begini yang aku hadapi

Walau ku sendirian
Ku renangi lautan yang dalam
Tiada siapa sudi perhatikan
Itu yang ku duga selama ini....

* Hasanah Yusuf, i sing this song for you. Cintaku duga by Stacy.

" kitak orang pertama yang pernah ajak kamek pergi makan. Hari pertama kmk mula kerja sia. And kmk masih ingat lagik, kotan sikmok ktk makan sorang, cepat2 kmk naik tangga untuk lunch ngan ktk. Thank you, sebab ktk banyak tauk pasal hidup kmk. Hehehe and sedihla, bila kita mula renggang dolok. Mok share everything pun payah. Tapi sikpa, ktklah sahabat dunia akhirat untuk semua orang. Always pray the best for you. To kak midah n nil also. Semuanya. Miss you all. :')



" Good luck for your future. I can see your heart, i can see your eyes. Full of sadness. But I know, Allah always there for you..." - for Hasanah Yusuf


♥ hidup ini indah tapi tak seindah surga. ingatlah Allah sentiasa ada untuk kita. Amin :') ♥